Artikel Historisch Nieuwsblad: De Russische Trots van Anna Paulowna

De Russische trots van Anna Paulowna

Door: Marit van Ekelenburg

HN 4/2013

Met haar chique japonnen en fonkelende juwelen gaf ze het Nederlandse Koninklijk Huis pracht en praal. Krap negen jaar was de trotse Russische Anna Paulowna koningin, en in die tijd voerde ze een ongekende staatsie.

Op 18 januari 1795 kwam in het ijskoude Sint-Petersburg Anna Paulowna ter wereld, het achtste kind van de Russische kroonprins Paul Romanov en zijn tweede gemalin Maria Fjodorovna. De teleurstelling overheerste. Weer geen jongen.
Anna Paulowna was het zesde meisje op rij, en dat betekende dat er nóg een moeizame zoektocht in het verschiet lag naar een geschikte echtgenoot, en dat de familie nóg een keer een flinke bruidsschat op tafel zou moeten leggen.

Het pasgeboren Romanov-prinsesje werd ondergebracht in het Winterpaleis, net als haar broers en zussen voor haar. Daar zou tsarina Catharina de Grote, de grootmoeder van het prinsesje Anna, voor de opvoeding zorgen. Want daarvoor waren de ouders in de ogen van Catharina niet geschikt, vooral Paul niet. De tsarina en haar zoon leefden al enige tijd in onmin.

Paul was een tragisch figuur, een zwakkeling. Zijn aartslelijke voorkomen, moeilijke karakter en dramatische zenuwinzinkingen maakten hem in de ogen van zijn moeder ongeschikt als troonopvolger. Maar toen zij in november 1796 stierf aan de gevolgen van een beroerte, had ze geen gebruikgemaakt van haar recht om een andere opvolger aan te wijzen. En dus werd de krankzinnige Paul toch tsaar van Rusland.

Lees de rest van het artikel op de site van het Historisch Nieuwsblad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s