Artikel Historisch Nieuwsblad: Het Turfschip van Breda

Het turfschip van Breda

Door: Marit van Ekelenburg

HN nr. 10/2013

Op 3 maart 1590 hielden 75 soldaten zich schuil in een turfschip in de haven van Breda. Toen de nacht viel, kwamen ze tevoorschijn en verdreven de Spaanse bezetters uit de stad. Het is een vaak verteld en veel geromantiseerd heldenverhaal.

Het relaas over het Paard van Troje is een van de bekendste uit de Griekse mythologie. De held Odysseus verborg zich met zijn soldaten in een gigantisch houten paard, dat de Grieken achterlieten voor Troje, de stad waar ze al tien jaar mee in oorlog waren. Daarna zeilden ze zogenaamd weg. De argeloze Trojanen zagen het Paard aan voor een cadeau aan de godin Athene en haalden het binnen. Zo bezegelden ze hun eigen ondergang.

Prins Maurits kwam in 1590 met een vergelijkbare list om Breda op de Spaanse bezetters te veroveren. Maurits’ houten paard was een turfschip. In plaats van argeloze Trojanen was er sprake van een bezettingsleger met een dringende behoefte aan brandstof. En Maurits presenteerde zich als Hollandse Odysseus: sluw en toegewijd aan de Nederlandse zaak.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Breda regelmatig het strijdtoneel van de legers van Filips II en van de opstandige Nederlandse gewesten. In 1581 werd het gevecht beslist in het voordeel van de Spanjaarden. Het verlies van deze belangrijke vestingstad was moeilijk te verkroppen voor de leider van de Opstand, Willem van Oranje. Hoewel hij vrij snel na de inname met zijn luitenant-generaal, Filips van Hohenlohe-Neuenstein, correspondeerde over een mogelijk nieuw aanvalsplan, kwam het er niet van. Breda bleef voorlopig in Spaanse handen.

Lees de rest van het artikel op de site van het Historisch Nieuwsblad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s