*TE KOOP – VROUWEN AAN HET FRONT: SLUIPSCHUTTERS VAN DE SOVJET UNIE

*Het onderstaande stuk tekst is een fragment van het artikel ‘Vrouwen aan het front: sluipschutters van de Sovjet Unie’. Het volledige artikel telt 2300 woorden, en schetst de portretten van zeven verschillende vrouwelijke snipers. Wilt u dit artikel aanschaffen? Neem dan contact op met Marit Schrijft. via het formulier onderaan de pagina.

Vrouwen aan het front: sluipschutters van de Sovjet Unie

Door: Marit Schrijft.

Over het algemeen heerst de opvatting dat vrouwen zich vooral niet met oorlogvoeren bezig moeten houden. Oorlog is een mannenzaak, maar in een totale oorlog moet je alle zeilen bijzetten. Elke hulp is welkom, dus ook die van een vrouw.

Een vrouwelijke krijger is in bijna elke cultuur een zeer stereotype vrouw. Ze is een heldin, die voornamelijk mannelijke karaktereigenschappen krijgt toegedicht. Een sterke, onafhankelijke vrouw. Één die goed weet hoe ze moet vechten, als een man. Ze zijn schaars, deze vrouwen, en daarom gewild subject voor oorlogspropaganda, martelaarschap en volksverhalen. Wie zijn deze dappere vrouwen achter de mythen?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een vrouw in dienst van het leger geen vreemd fenomeen. Zij verzorgden gewonde soldaten, maakten het eten klaar, stikten de kapotte kleding, regelden administratie en communicatie. Hun taak en plek was duidelijk: een verzorgende, ondersteunende rol veelal áchter de linies. Als vrouwen dan toch hun steentje moesten en zouden bijdragen, was de algemene opinie, dan maar in een hulpvaardige hoedanigheid. Want, vechtende vrouwen in uniform, dat was een stap te ver. Toch gebeurde het, zij het vaak uit pure noodzaak. In het bijzonder in de Sovjet Unie, waar een tekort aan mannelijke soldaten werd opgevuld met de vele vrouwen die zichzelf vrijwillig aanboden. Van de meer dan 800.000 vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst waren van het leger van de Sovjet Unie, vochten er maar een paar duizend werkelijk aan het front. En daartussen zaten een paar excellente vrouwelijke snipers.

Ljoedmila Pavlitsjenko, geboren in 1916 in Belaya Tsjerkov, Oekraïne, was zo’n excellente sluipschutter. Zij heeft 309 bevestigde doden op haar naam staan. Pavlitsjenko is nog altijd de meest succesvolle vrouwelijke sniper uit de geschiedenis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s