De motivatiebrief

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Vijf handzame tips:

#1 Blijf bij jezelf

Je kent de generieke functieomschrijvingen ongetwijfeld als geen ander. Ze zoeken altijd een soort duizendpoot die alles kan, het liefst tegelijk. Stressbestendig, nauwkeurig, zeer sociaal, ontzettend creatief met minstens 10 jaar werkervaring. Maak je geen zorgen; die persoon bestaat niet. Je hoeft dus ook zeker niet élke gewenste eigenschap te benoemen en te verwerken in je motivatiebrief. Hou het gewoon zo dicht mogelijk bij jezelf! Licht drie van jouw uitzonderlijke talenten uit, en laat die voor zich spreken.

#2 Pak ze in met de eerste zin

Zou je zelf geboeid verder lezen als de eerste zin luidt ‘Graag reageer ik op de functie…’ of ‘Met veel interesse las ik de omschrijving van de vacature…’ Nee, natuurlijk niet. Menigeen zal de brief per direct op de afwijsstapel leggen, of verder lezen met een verkeerde mindset. Precies wat je niet wilt bereiken. Begin luchtig, desnoods met een grapje of iets gewaagds, en beschrijf daarna waarom ze jou moeten hebben voor deze functie.

#3 Hou het kort

Probeer je te verplaatsen in degene die mogelijk honderden brieven moet lezen. Die gaat geen lappen tekst doorspitten, maar pikt de krenten uit de pap. Hou het kort, maar krachtig, en zorg indien nodig voor tussenkopjes. Dat maakt het geheel wat leesbaarder.

#4 Wees origineel

Teksten van internet afgeplukt, die je hier en daar aanvult met wat bijvoeglijke naamwoorden… doe het niet. Maak een originele brief in jouw bewoording. Bekijk de website van het bedrijf waar je zou willen werken. Lees je in. Wie zouden eventueel je collega’s kunnen worden? Kijk naar woorden die er op de website gebruikt worden, naar de algemene bedrijfsvisie en arbeidsethos. Wat inspireert hen? Waar zijn ze mogelijk van onder de indruk, en hoe kun je jouw talenten daarin verweven?

#5 Schakel hulp in

Ben je niet zo handig met teksten? Schakel dan hulp in! Als jij door een sterke motivatiebrief een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek, dan is het de investering dubbel en dwars waard. Als ik een nieuwe douchekraan geïnstalleerd wil hebben, ga ik daar ook niet zelf mee lopen hannesen. Ik laat dat door iemand doen die de klappen van de zweep kent, en de juiste gereedschappen paraat heeft.

Klik hier om te bekijken wat ik voor je kan betekenen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s